PICAS - un proiect european de succes care a acordat servicii gratuite pentru 5000 de persoane
Pe 23 iulie 2013 a avut loc, la Bucuresti, Conferinta Nationala de Incheiere a proiectului european PICAS – Puncte de Informare, Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă în sectorul construcțiilor.
PICAS a fost un proiect strategic cu o durata de 3 ani care s-a adresat șomerilor și altor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în sectorul de construcții. Numărul persoanelor care au beneficiat de servicii gratuite de informare, formare, mediere fiind de peste 5000. Dintre acestea, 520 de persoane s-au angajat prin intermediul centrelor PICAS și lucrează cu forme legale.
Proiectul PICAS a urmărit creșterea calității resurselor umane ce pot fi angajate în sectorul construcțiilor. În acest sens, au fost înființate 4 centre regionale (București, Brașov, Galați și Iași) prin care se acordă suport de specialitate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Sprijinul constă în oferirea unui pachet de servicii, particularizat în funcție de nevoile fiecărui solicitant:
- Programe de formare profesională în ocupații specifice construcțiilor;
- Certificarea competențelor dobândite pe căi non-formale și informale pentru meserii din construcții;
- Informare și consiliere profesională în vederea creșterii șanselor de angajare;
- Inițiere în utilizarea calculatorului în vederea identificării de locuri de muncă prin intermediul Internetului;
- Simularea interviurilor de angajare;
- Consiliere psihologică;
- Medierea muncii - intermedierea angajării în domeniu.
Prin intermediul proiectului PICAS au fost calificate, recalificate sau perfecționate 489 de persoane. Participarea la cursurile de calificare a fost gratuită. Mai mult, persoanele care au urmat un program de formare profesională au beneficiat de burse, iar celor care s-au deplasat din alte localități li s-au decontat cheltuielile de transport. Programele de formare profesională au vizat următoarele ocupații:
- Tehnician devize și măsurători în construcții;
- Sudor geomembrană;
- Tinichigiu sisteme de acoperișuri și învelitori;
- Montator fațade și pereți cortină;
- Manager Proiect Construcții;
- Izolator hidrofug;
- Zidar-pietrar-tencuitor;
- Montator pereți și plafoane din gips carton;
- Dulgher-tâmplar-parchetar;
- Fierar betonist, montator prefabricate;
De asemenea, peste 127 de persoane au beneficiat de recunoașterea competențele anterior dobândite. Este vorba de persoane care au învățat o meserie la locul de muncă, în țară sau străinătate, dar care nu aveau o diplomă sau un document care să le ateste competențele, iar din această cauză întâmpinau dificultăți în obținerea unui loc de muncă. Certificarea competențelor este o procedură simplificată prin care o persoană, în baza unui examen teoretic și practic, poate obține cu document de atestare a competențelor sale; document recunoscut de Ministerul Educației și Ministerul Muncii.
„După o muncă susținută, astăzi culegem roadele implementării unui proiect la standarde europene. Ne dorim să continuăm ceea ce am început, atrăgând în continuare finanțări europene atât de necesare pentru dezvoltarea României” a declarat Simion ILIE managerul acestui proiect strategic.
În cadrul proiectului a fost creat și lansat singurul portal de recrutare din România dedicat exclusiv sectorului de construcții: www.picas.ro . Portalul a fost elaborat de partenerul italian din proiect, compania Sempla, pe baza cerințelor specifice ale acestui sector.
Tot prin intermediul proiectului PICAS în 2012 au fost organizate patru târguri de locuri de muncă, la București (2012 și 2013), Constanța (2012) și Iași (2013). La aceste evenimente au venit 113 de companii cu peste 2555 de locuri de muncă vacante si peste 3300 de participanți.
La Conferință au participat și reprezentanți ai principalilor parteneri sociali din sectorul de construcții: Dnul Laurențiu Plosceanu, Președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții și Dnul Dan Cristescu, Președintele Federației Generale a Sindicatelor FAMILIA. În intervențiile lor, reprezentanții patronatelor și sindicatelor reprezentative din sector au atras atenția asupra situației dificile în care se află sectorul de construcții și și-au exprimat disponibilitatea de a continua eforturile de atragere a fondurilor europene pentru îmbunătățirea resurselor umane din acest sector.
***
Proiectul a beneficiat de un buget de aproximativ 5 milioane euro, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2013 – 2013.
Proiectul PICAS a fost implementat de către un parteneriat între Fundația Casa de Meserii a Constructorilor, un partener transnațional, compania Sempla din Italia și Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă.
Inițiatorul acestui proiect, Fundația Casa de Meserii a Constructorilor este o organizație înființată în urma dezvoltării unui parteneriat fructuos între sindicatele și patronatele reprezentative la nivel de ramură din sectorul de construcții. De-a lungul anilor, Fundația Casa de Meserii a Constructorilor a derulat zeci de proiecte finanțate din fonduri de aderare și preaderare, toate aceste proiecte fiind destinate sectorului de construcții.
Portalul de recrutare în construcții:
Persoana de contact
Simion ILIE
Manager de proiect
Tel: 0735735441 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.